fbpx

OLEJ LNIANY

Olej lniany, pozyskiwany przez tłoczenie na zimno nasion lnu (Linum usitatissimum), szeroko wykorzystywany jest nie tylko w kosmetyce Ma złocistą barwę i gorzko-słodki oraz mdły zapach. Jego dobroczynne właściwości doceniono już przed naszą era w krajach Bliskiego Wschodu. Olej ten stosowali starożytni, na czele z ojcem medycyny – Hipokratesem, jako pomoc w leczeniu wielu problemów zdrowotnych, min. przy bólu brzucha, chorobie wrzodowej i miażdżycy. Dziś  wiele osób włączyło go na stałe do swojej diety oraz pielęgnacji.

Dobroczynne właściwości  tego oleju, wynikają z jego bogatego składu. Zawiera on min. wysoką zawartość NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6 oraz omega-9). Kwasy te biorą udział w produkcji fosfolipidów i pomagają utrzymać równowagę wodno-tłuszczową skóry oraz odpowiednie jej nawilżenie. W oleju lnianym obecny jest również tokoferol (witamina E) – naturalny przeciwutleniacz, który Wspomaga on usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyczyniają się do przyśpieszania procesów starzenia się skóry.

 

Główne zadania oleju lnianego:

  • Przywraca odpowiedni poziom nawilżenia
  • Zwiększa elastyczność i jędrność skóry
  • Łagodzenie podrażnienia i stany zapalne
  • Poprawia stan włosów, przywraca blask
  • Pielęgnuję skórę, zwłaszcza suchą i dojrzałą
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie skóry
  • Pomaga w walce z cellulitem

Olej z nasion lnu to bardzo cenny naturalny olej roślinny. Włączając go do codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci poprawiasz ich kondycję i ogólny wygląd. Olej lniany znajdziesz w naszym olejku ochronnym do ciała i w balsamie eeny meeny.

0

Zacznij wpisywać i naciśnij enter by rozpocząć wyszukiwanie